poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Smak lata zaklęty w bobowym tagliatelle / Tagliatelle with fava beans

Jak zwykle zmodyfikowana propozycja  Jamiego Olivera dla znudzonych konsumpcją bobu na sposób chłopski, czyli prosto z wielkiej michy ugotowanego dobrodziejstwa. Przepyszne, lekkie i mocno czosnkowe. Sos przyjemnie i ciepło otula makaron, bób i cebulka trochę nieśmiało, raczej w tle a czosnek zdecydowanie na pierwszym planie....chcę, żeby lato trwało i trwało i trwało....

Składniki (1 porcja)
75 g makaronu tagliatelle
1 młoda cebula
2 ząbki młodego czosnku
około 100 g bobu
100 ml śmietany 36%  
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
25 g parmezanu 
 
1. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody
2. Ugotuj bób i obierz ze skórki. Pokrój drobno lub rozgnieć widelcem  
3. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę z odrobiną soli
4. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę
5. Dodaj bób i śmietanę i gotuj dopóki wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą
6. Na koniec dodaj parmezan i makaron, zamieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę, żeby sos mógł spokojnie zająć się otulaniem makaronu
7. Dopraw odrobiną soli i sporą ilością pieprzu
8. Podawaj posypane odrobiną startego parmezanu


English version:

Summery tagliatelle with fava beans

Fava beans' tagliatelle for all those of you bored with consuming fava beans just as they are, cooked and eaten straight from the big bowl. This slightly modified Jamie Oliver's suggestion is light, rather garlicky and sophisticated. Creamy sauce is comfortably coating tagliatelle, timid fava beans and onion appear here and there playing supporting role and the garlic playing the leading role. Just as I like it to be...I want the summer to last and last and last...

Ingredients (1serving)
75g tagliatelle pasta
1 onion
2 cloves of garlic
around 100g fava beans
100ml double cream
salt and pepper to taste
olive oil
25 g parmesan cheese

1. Cook tagliatelle (Al dente of course)
2. Cook fava beans, peel and chop finelly or smash by means of fork
3. Fry onion with a pinch of salt and olive oil
4. Add garlic and fry a few more moments
5. Add fava beans and double cream and cook untill all ingrediens are well connected with one another
6. Add parmesan cheese and tagliatelle and cook for a few seconds stirring constantly so that the sauce can coat tagliatelle
7. Add salt and pepper to taste
8. Spinkle with freshly grated parmesan cheese and serve immediately

7 komentarzy:

  1. bób - wielkie Tak dla takiego dania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie bób jadam z wielkiej michy.. ta wersja jest o wiele bardziej wyszukana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli tylko czosnek wysuwa się na pierwszy plan, to coś zdecydowanie dla mnie! Tyle tylko, że moja Rodzina bób w innej postaci niż owa... 'chłopska', nazywa raczej profanacją.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zdecydowaną makaroniara więc poproszę o porcję!

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi byc pyszne! bob uwielbiam, wiec takie jedzonko to cos dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam przepisy Jamiego. jestem od nich uzalezniona :) To danko musi byc przepyszne. Koniecznie do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, bób i moje ukochane tagiatelle! To połączenie to Pyszota!

    OdpowiedzUsuń