poniedziałek, 5 września 2011

Mus czekoladowy z odrobiną mięty czekoladowej / Vegan chocolate mousse with chocolate mint leaves

Wegański, czekoladowy mus prezentuje się wspaniale, ale najbardziej lubię w nim to, że oprócz genialnego wręcz smaku jest ekstra prosty w przygotowaniu. Już szybciej i prościej się nie da. A na dodatek jest jeszcze zdrowy, bo nie zawiera ani grama tłuszczu a podstawowe składniki znajdą się w każdej przyzwoitej wegetariańskiej lub wegańskiej kuchni. Koniecznie przygotowuję go z soft silken tofu a w musie nie ma wtedy grudek jak w przypadku zwykłego tofu. Takie aksamitne. czekoladowe pyszności sprawdzają się zarówno jako efektowny deser podczas wizyt niezapowiedzianych gości jak i szybkie spełnienie nagłej, słodkiej zachcianki.

Ja do swojego musu dodałam odrobinę posiekanej mięty czekoladowej, więc zapach był delikatnie tylko miętowy ale za to podwójnie czekoladowy. Dodatki można dopasować do swoich upodobań. Na myśl przychodzą mi maliny, skórka pomarańczowej lub w wersji tylko dla dorosłych - kilka kropel likieru miętowego, pomarańczowego czy kawowego. Mus będzie też pewnie przepysznie zaskakujący po dodaniu odrobiny sproszkowanego chilli. Co tylko wyobraźnia Wam podpowie. Bawcie się, eksperymentujcie, smakujcie.

Składniki (4-6 porcji)
250g serka tofu (to musi koniecznie być soft silken tofu. Do musu nie nadaje się zwykłe tofu, bo w deserze będą grudki)
cukier, syrop klonowy itp (do smaku)
gorzkie kakao (do smaku)
opcjonalnie odrobina posiekane mięty
listki mięty i maliny do przybrania

1. Zmiksuj wszystkie składniki poza tymi do przybrania
2. Udekoruj listkiem mięty i malinami 
3. Schładzaj  w lodówce lub podawaj od razu.


English version:

Vegan, healthy, easy to prepare and sooooo smooooooth chocolate mousse with just a hint of chocolate mint. This mousse is addictive so beware. And so versatile. As an addition I used chocolate mint leaves. But you can experiment with raspberries, strawberries, orange zest or chilli. You can add a few drops of Cointreau or Baileys. Feel free to experiment.

Ingredients  (4-6 servings)
250 g of soft silken tofu
sugar or any other vegan sweetener (amount according to you likings)
cacao (amount according to you likings)
optionally few leaves of chocolate mint, finely chopped
mint leaves and raspberries for garnishing

1. Blend all ingredients except those for garnishing
2. Garnish
3. Chill in refrigerator or serve 

8 komentarzy:

  1. Rozbudzasz moje kubki smakowe, dobrze, że naszykowałam sobie na kolację coś do spałaszowania i też z czekoladą ;) Deser pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny!
    Taka czekoladowa słodycz w pucharku.
    Miętę czekoladową też uprawiam.
    Czekoladowe pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny mus! Czekolada i mięta to jedno z moich ulubionych połączeń!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Od niedawna oswajam nieco bardziej jedwabne/silken tofu, bo mój znajomy sklep azjatycki ma bardzo przystępne ceny :) Do tej pory to był drogi specjał, ale jak cena jest ludzka to już inaczej. A syrop klonowy to w ogóle cudeńko, aż człowiekowi żal że nie żyje w Kanadzie, gdzie ceny są niziutkie ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry!
    Cudowny blog:)
    Mam "głupie" pytanie... czy silken tofu można jeść na surowo (z przepisu wynika, że tak), bez żadnego obgotowywania na parze czy coś w tym stylu??
    bb

    OdpowiedzUsuń
  7. @ bb

    Po pierwsze nie ma głupich pytań :-)

    Przede wszystkim dziękuję za miłe słowa o moim blogu. Cieszę się, że się podoba :-)

    A wracając do tofu, to wszystkie rodzaje tofu, które są dostępne na polskim rynku można spożywać zarówno na surowo jak i podgotowane, smażone, duszone i tak dalej.

    pozdrawiam serdecznie
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  8. Joanno!
    Dziękuję za szybką odpowiedź! Będę dalej ćwiczyła "tofowe" pyszności (silken jest świetne jako dodatek do warzywnych smarowideł do chleba). Dziękuję też za pomysł na pieczone buraki i inne smakołyki:))
    Pozdrawiam,
    bb

    OdpowiedzUsuń