wtorek, 26 listopada 2013

Szpinakowa shakshuka / Spinach shakshuka


Zatęskniłam za shakshuką, pysznym izraelskim daniem, które latem smakowało wybornie. Niestety obecnie pomidory potrzebne do jej przygotowania nie nadają się do niczego, więc trzeba je było czymś zastąpić. Szpinak okazał się świetnym wyborem i choć danie nie było już takie lekkie i aromatyczne jak pomidorowo-paprykowa wersja to i tak było świetne. Nadaje się idealnie zarówno na brunch czy lunch jak i na ciepłą kolację, która przyda się, gdy zmarznięci wracamy do domu i marzymy o ciepłym, ale niezbyt obciążającym posiłku. 

I miss Israeli shakshuka a lot cause it was one of my favourite summer dishes. Unfortunately in autumn tomatoes are not in season so I had to find replacement for them. Spinach appeared to be a great choice. Despite the fact that autumnal version of this dish was not as light and aromatic as its tomato version it is delicious anyway. It's perfect not only for brunch or lunch but also for light dinner. When it's cold outside and you come back home feeling realy cold, I bet you dream about hot, yet not too heavy meal and shakshuka is a perfect choice. 





Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
1 cebula, posiekana 
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego i roztartego 
750 g szpinaku (świeżego albo mrożonego w liściach)
2 jajka
sól i pieprz 
1 łyżka oliwy z oliwek

1. Na małym ogniu, podsmaż na patelni, na oliwie cebulkę z czosnkiem i odrobiną soli. Cebula ma się zeszklić a nie zbrązowieć 
2. Dodaj szpinak (świeży lub mrożony) i podsmażaj 
3. Dopraw solą i pieprzem
4. W sosie szpinakowym, bezpośrednio na patelni zrób dwa wgłębienia na jajka 
5. Rozbij najpierw jedno jajko do osobnej miseczki i delikatnie i uważniej przelej do pierwszego wgłębienia w szpinakowym sosie. Następnie tak samo postąp z drugim jajkiem 
6. Ciągle podgrzewaj shakshukę aż jajka się zetną i natychmiast podawaj 

English version
Ingredients (2 servings)
1 onion, finely chopped  
1 clove of garlicm finely chopped and smashed 
750 g of spinach (fresh or frozen)
2 eggs
salt and pepper
1 tablespoon of olive oil 

1. On a low heat, in a pan, saute onion and garlic with a bit of olive oil
2. Add spinach (fresh or frozen) and saute
3. Season with salt and pepper 
4. Make two cavities in spinach sauce for eggs
5. Break 1 egg only into a small dish and very gently slip into the prepared cavity in spinach sauce. Repeat with the second egg exactly the same procedure
6. Continue to simmer on a low heat, until eggs are set and then serve immediately

36 komentarzy:

  1. Smaczne danie!
    Szpinak z jajkiem bardzo lubię.

    P.s.
    Poza sezonem używam pomidorów pelati z puszki i kupuję z Sycylii -z InCampagna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę Amber, bo już myślałam, że pomidorowej shakshuki poza sezonem się nie zrobi. I ja spróbuję z pomidorkami pelati :-)

      Usuń
  2. dla mnmie bomba! i to pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. My takie coś w pracy robilismy.
    Ludzie bardzo sobie to chwalili.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i zdrowo, bardzo lubie szpinak, dzisiaj rano zrobiłam sobie szpinak z jajkiem tylko na toscie z żółtym serem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O na toście i do tego z żółtym serem musiało być równie pyszne :-)

      Usuń
  5. Rewelacyjne danie! Szpinak i jajo to połączenie idealne. :)
    Skorzystam z Twojego przepisu na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! uwielbiam to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zwykle przygotowuję osobno szpinak i jajka, ale razem... dlaczego nie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a wiesz że tak nam mama przygotowywała szpinak gdy byliśmy dziećmi :) ciekawi mnie ta wersja z pomidorami! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze wszystko było wymieszane na papkę, więc w takiej formie odkryłam to bardzo niedawno :-)

      Usuń
  9. Robię podobne śnadania -obowiązkowo z grzanką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, grzanka jest obowiązkowym dodatkiem :-)

      Usuń
  10. liście szpinaku są pyszne :). Z rozdrobnionego mrożonego robi się papka, a tutaj wszystko zachowuje formę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Liście są duuuużo lepsze od rozdrobnionego na papkę szpinaku :-)

      Usuń
  11. delicious, this will be my weekend breakfast - thank you

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj ze szpinakiem wygląda wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie też dziś szpinakowo. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe danie! Bardzo lubię połączenie szpinaku i jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to ta shakshuka jest właśnie dla Ciebie :-)

      Usuń
  15. Super połączenie :) prawdziwa pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To fakt, dobrych pomidorow teraz juz nie uswiadczysz... Ale ta szpinakowa wariacja na temat bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Maggie, ta zimowo zielona wersja jest naprawdę rewelacyjna :-)

      Usuń
  17. Zdrowo i smacznie... tak lubię :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do przyrządzenia takiej zdrowej i smacznej shakshuki :-)

      Usuń