niedziela, 23 listopada 2014

Maślane ciasteczka / Butter cookies


Maślane ciasteczka nie potrzebują żadnej reklamy. One są po prostu pyszne i każdy o tym wie. Jeżeli na dodatek pochodzą z przepisu Donny Hay, tak jak te ze zdjęć, to są pyszne na milion procent. Idealne z kubkiem gorącej kawy, herbaty, czy mleka.

Butter cookies do not require a lot of publicity. They are simply delicious and everyone knows about it and they taste best when served with a cup of hot tea, coffe or milk.



 

Składniki (ok. 100-120 szt. bardzo cienkich małych ciasteczek) scroll down to English version
Inspiracja: klik
185 g miękkiego masła
220g cukru pudru
375 g mąki pszennej + dodatkowo do obsypania blatu
1 całe jajka
1 żółtko

1. Ubij masło z cukrem za pomocą miksera
2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto
3. Zawiń ciasto  w folię i schładzaj przez ok. 0,5 godziny
4. Po półgodzinnym leżakowaniu wyjmij ciasto z lodówki
5. Nastaw piekarnik na 180ºC
6. Blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
7. Bardzo cienko rozwałkuj małą porcję ciasta na blacie posypanym mąką
8. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce 
9. Piecz przez około 10-12 minut lub do zezłocenia. Ciasteczka są bardzo cienkie, więc sprawdzaj co chwila, czy się nie przypalają. 

English version
Ingredients (around 100-120 pc, depending of thickness and size of cookies)
Inspiration:click
185 g butter, at room temperature
220g caster sugar
375 g flour + additional amount for dusting the counter  
1 whole egg
1 egg yolk

1. Beat butter with caster sugar
2. Add remaining ingredients and knead in order to create a dough
3. Wrap in plastic wrap and refigerate for around 0,5 hour
4. After half an hour remove the dough from the fridge
5. Preheat the oven to 180ºC
6. Line baking trays with non-stick baking paper
7. Roll out the dough on the counter dusted with flour until very thin
8. Cut the dough with cookie cutters of your choice and place on the baking tray
9. Bake for around 10-12 minutes or until golden. Cookies are very thin, so check them constantly to avoid burning 




26 komentarzy:

  1. maślane ciasteczka, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i urocze ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj śliczne. I szlafrok jaki piękny masz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie :) Maślane najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joanno,
    poproszę maślane caisteczko na dobry koniec dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram kilka ze sobą, bardzo lubię ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie ciasteczka, są proste w przygotowaniu a bardzo smaczne; )
    ps. Ten szlafrok<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Kawa i ciasteczka o poranku? Tak trzymac! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Very nice - dreamlike photos :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego przepisu było mi trzeba ,dziękuję kochana ,bardzo gustowny szlafroczek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam taki sam... szlafrok brakuje mi już tylko kubeczka i ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie śliczne te ciasteczka! *.*
    Takie lubię najbardziej! :)
    Pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bo maślane ciasteczka są idealne zawsze :))

    OdpowiedzUsuń
  15. ciastka i mleko - i nie trzeba więcej do szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mój smak dzieciństwa, ciasteczka zawsze były na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudne gwiazdeczki. Takie maślane ciasteczka, delikatne chętnie bym schrupała. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy trzeba cos wiecej do szczescia?? ;)

    OdpowiedzUsuń